Fergek taplalkozasa


Általános testfelépítés[ szerkesztés ] A laposférgek egyszerű szerveződésű szövetes állatok. Fejlődésük a bélcsíra állapotban megrekedt, tehát ekto- és endodermájuk már kialakult, sőt már a mezoderma kezdeményei is fellelhetők bennük.

vajon egy tabletta segít ea férgeknél

Testük soha nem szelvényezett, de a galandférgek teste különböző méretű fergek taplalkozasa tagolódik. A testüreg nélküli állatokhoz képest pl. Kültakaró és mozgás[ szerkesztés ] A fergek taplalkozasa kültakarója egyrétegű, el nem szarusodó hengerhám.

Az örvényférgek külső hámszövete csillós, melynek segítségével gyors úszásra is képesek. A hámszövet sok mirigysejtet tartalmaz, amik nedves közegben megduzzadnak, elnyálkásodnak és kocsonyás védőréteget képeznek.

fergek taplalkozasa

A hámszövet összenő az alatta lévő simaizomszövettelígy működési egységet képeznek. Ez a bőrizomtömlő. A laposférgek ennek segítségével féregmozgást végeznek, bár egyes csoportoknál fergek taplalkozasa teljesen visszafejlődik az élősködő életmód következtében.

tojásférgek kezelése google schistosoma paraziták

A bőrizomtömlőhöz további simaizomkötegek is kapcsolódnak, így az még erőteljesebbé, hatékonyabbá válik. Táplálkozás és anyagszállítás[ szerkesztés fergek taplalkozasa Bélcsövük kétszakaszos, egynyílású, mivel a bélcsíra fergek taplalkozasa még csak egynyílású ősbélüreg alakul ki. A bélcsatorna két szakasza az elő- és a középbél. A táplálék a szájnyíláson át jut a garatbaahol a garat mirigyei megkezdik az előemésztést.

A garatból a táplálék középbélbe jut, ahol a fergek taplalkozasa bekebelezik és megemésztik a táplálékot. A középbél gazdagon szétágazik, létrehozva az anyagszállító rendszert is helyettesítő béledényrendszert.

emberi parazita

A béledények vakon végződő csövecskék, melyek egészen a sejtekig juttatják el a megemésztett táplálékot. A sejtek e felesleges bomlástermékeket ugyancsak a béledényrendszerbe adják le, és a szájnyíláson át jutnak a külvilágba. Az élősködő életmódú laposférgek bélcsöve teljesen visszafejlődik, a tápanyagokat a gazdaszervezetből szívják fel a kültakarójukon keresztül. Légzés[ szerkesztés ] A külső váz nélküli ősszájúakra általánosan jellemző, hogy nem alakul ki külön légzőszervük.

6.3. Laposférgek

Így van ez a laposférgeknél is. Az oxigént egész testfelületükön át, diffúz módon veszik fel.

  • Laposféreg (Platyhelminthes) | Körinfo
  • Örvényférgek Turbellaria Felépítése: A laposférgek egyszerű szerveződésű szövetes állatok.

Ehhez azonban az szükséges, hogy állandóan nedves környezetben legyenek, hisz ha kiszárad kültakarójuk, a légköri oxigén nem tud miben feloldódni, így a sejtek sem képesek azt felvenni. Több fajuk az elágazó béledényrendszer falán át is képes a vízből való gázcserére. Kiválasztás[ szerkesztés ] Mezodermális eredetű kiválasztószervük az egyszerű típusú elővesécske.

  • Fej parazita
  • Férgek | A Pallas nagy lexikona | Kézikönyvtár
  • Anthelmintikum teniózis kezelésére
  • Teljes szövegű keresés Férgek Vermes, l.

Az elővesécske az állat két oldalán végighúzódó csőrendszer. A csőrendszer több helyen is elágazik, és egy-egy oldalág lángzósejtben cyrtocyta végződik. Ezek belsejében csillónyalábok találhatók, melyek szüntelenül csapkodva hajtják előre az extracelluláris térből kiválasztott folyadékotamely végül a külvilágba jut úgy, hogy a csövek falán át kiszűrődik.

A hús étkezési paraziták ember nemcsak a közvetlen szűrésre és kiválasztásra képes, hanem a visszaszívásra is.

Szabályozás[ szerkesztés ] Ideg- és hormonrendszerük egyaránt kialakult. fergek taplalkozasa

Tartalomjegyzék

Az idegrendszer egyszerű dúcidegrendszermelynek galandféreg teszt a feji részben található. Ez tulajdonképpen az agydúc, melyből a test két oldalán, hasi irányban két vastagabb idegtörzs indul ki.

Az idegtörzsek aztán számos idegrostra ágaznak szét. Fergek taplalkozasa bőrben érzékelő receptorokat találunk, melyekkel mechanikai tapintás, hullámok és hőingereket fognak fel.

Laposféreg (Platyhelminthes)

Hormonális szabályozásukat, a testben elszórtan elhelyezkedő neuroszekréciós sejtek irányítják, melyek növekedést serkentő hormonokat termelnek. Szaporodásbiológia[ szerkesztés ] Kevés kivételtől eltekintve hímnős állatok, nem sok közöttük a váltivarú.

férgek megelőzése a gyermekek jódkészítményeiben a férgek elleni megelőzés gyermekek nélkül

Ivarmirigyeik a herék és a petefészkekmelyek járataihoz párzószervek is tartoznak. A megtermékenyítés minden esetben belső és kölcsönös.

Férgek törzsei - Biológia kidolgozott érettségi tétel | Érettséfongs-kungfu.com

A megtermékenyítés után petéket raknak. A kikelő férgek vagy közvetlen egyedfejlődésűek vagy lárvastádiumon át alakulnak kifejlett laposférgekké. Brehm: Az állat világa — 4 kötetben átdolg.

Nyelőcsőférgesség - csak egyszerűen

Lénárd Gábor: Biológia