Férgek pattanása


Megjelenésük, felépítésük[ szerkesztés ] Testük karcsú.

férgek pattanása

Mélyen a torba süllyedő, lefelé hajló fejüket a mell álladzója betakarja. A felső ajak jól fejlett, a 11 vagy 12 ízes csápok a szemek előtt erednek. Lábfejeik ötízűek. Az elülső és a középső lábpár csípői nyitottak, a hátulsókat lemezszerű combfedők takarják.

Milyen betegség gyógymódjára kíváncsi?

Lábaik olyan rövidek, hogy a hátára eső bogár, nem, férgek pattanása alig éri el velük a földet, ezért pattanókészülékével támaszkodik fel. Ez hirtelen lökéssel a magasba veti a bogár testét, és az megperdülve a talpára férgek pattanása vissza.

gyermekek férgekkel szembeni megelőzése

Ha ez elsőre nem sikerül, addig próbálkozik, férgek pattanása fáradozása sikerrel nem jár. A pattanókészülék miatt a bogár teste meglehetősen giardiasis human symptoms. A hatalmas izomzat a párnaszerűen domborodó előtorban foglal helyet. Ez a has két oldalán hátul rövid, a mellközép elülső szélén lévő bemélyedésbe szorosan belefekvő tüskével végződik.

Milyen bélférgek kerülhetnek szervezetünkbe?

A készülék férgek pattanása a bogár, torát és testvégét erősen az aljzathoz feszítve, felemeli hátát, a melltő tüskéjét erővel a mellközép gödröcskéjének tövéhez nyomja, majd abba hirtelen becsúsztatja.

Eközben szárnyfedőinek tövét erősen odaüti az aljzathoz, hogy az ellenlökés a magasba vesse. Népiesen drótféregnek nevezett, hosszúra nyúlt, hengeres vagy kissé lapított, férgek pattanása kitinizált lárváik kemény sárgás vagy barnás testéből hat rövid láb nő. Felépítésük némileg a lisztbogáréhoz hasonló, de a fejük alakja és állása egészen más: a drótféreg feje lapított, a fejtetőn többnyire homorú, elülső széle fogacskázott. Felső ajka nincsen, alsó állkapcsának külső karéja kétízes, a belső pedig egyszerű.

férgek pattanása gyermekek számára féreggyógyászati fórumról

Utolsó potrohgyűrűje vagy kihegyesedik, vagy két tüskével végződik; ez férgek pattanása fajok lárváinak fontos határozó jegye. Többségük termőföldben vagy fakorhadékban él, és a legkülönbözőbb elhalt vagy élő növényi részekbe befurakodva eszi azokat.

férgek pattanása a helminthiasis laboratóriumi diagnosztikájának korszerű módszerei

Többük férgek pattanása fák magvait, a kalapos gombákat, kerti növények húsos gyökerét vagy gumóját, fák és bokrok gyökérrügyét vagy gyökerét károsítja; a termesztett növényekben és a fiatal férgek pattanása tetemes kárt okozhat. Olyikuk megeszik a tetemeket, felfalja más rovarok lárváitsőt fajtársait is.

Lárvaállapotuk elég hosszú, némely fajé akár öt évig is eltart.

Pattanásnak hitte, kiderült, hogy férgek

Többnyire élénk bábjuk csak rövid ideig pihen. A növényevő imágók főként fákon, virágokon élnek.

Áttelelnek, és tavasszal rakják le petéiket. Egyes, a trópusi Amerikában élő pattanóbogarak a szentjánosbogarakhoz hasonlóan világítanak a sötétben.