Gyurusfergek fajtai


Ez az állat a talaj szerves anyagával táplálkozik, részt vesz ezen anyagok lebontásában, és javítja a talaj szerkezetét, ezáltal hasznos állat.

Az eddig tárgyalt csoportokkal nem is állnak közelebbi rokonságban, hiszen testfelépítésük szelvényezett metameria. Ez a tulajdonságuk és egyedfejlődésük számos sajátsága is az ízeltlábúakkal Arthropoda közös. A tegzes férgecskét kocsonyás burok veszi körül A legtöbb gyűrűsféreg tengeri állat. Mind szelvényezettségük differenciáltságában, mind érzékszerveik fejlettségében a tengeri soksertéjű gyűrűsférgek Polychaeta érték el a legmagasabb szintet. Feji részükön fejlett tapogatóik vannak, a szabadon úszó életmódú fajok mozgásszervei, az ún.

Innen ered a nevük is. Ezeket a gyűrűket szelvényeknek nevezzük.

gyurusfergek fajtai mri diphyllobothriasis

A szelvényezettség nem csak a külsejére jellemző, a belső szervek is szelvényenként ismétlődnek az állat testében. Ezeket vékony hártyák választják el egymástól.

galandfereg larvajaval fertozott giardia kat mens

A gyűrűsférgeknek nincsen légzőszervük, testük felszínén át veszik fel az oxigént, bőrlégzéssel. Ezért jönnek elő a vízzel telt talajból, ha esik az eső, nehogy megfulladjanak.

helminták a húsban paraziták az ember gyógyszeres kezelésében

Testük váltakozó megnyúlásával és megrövidülésével haladnak előre bőrizomtömlő segítségével. A bőrizomtömlőt a hám és az alatt lévő izomréteg alkotja.

féregtabletták olcsó Hogyan adhatunk pekingi tablettát férgekhez

A földigiliszta a szárazföldön él, de vannak olyan gyűrűsférgek, amelyek tengerekben, édesvizekben élnek, és akadnak közöttük parazita életmódúak is. A csővájó féreg vagy más néven Tubifex, melyet akváriumi halak etetésére használnak, eredetileg iszaplakó.

6.5. Gyűrűsférgek

Gyűrűsféreg az orvosi pióca is. Állóvizekben él. Laposabb a teste, a végén tapadókorong van. Ennek segítségével tapad meg áldozatán.

Élősködő, vérszívással táplálkozik. Gyurusfergek fajtai véralvadásgátló anyagot, ún. Ezt gyurusfergek fajtai gyógyszeripar is felhasználja.

  • Belfergesseg megallapitasa
  • A gyűrűsférgek törzse Eszköztár: A gyűrűsférgek szelvényezett felépítésű állatok, testük szabad szemmel is jól láthatóan hasonló részekre, úgynevezett szelvényekre tagolódik.
  • Aszcariasis ciklus