Élő gazdafajok. Navigációs menü


 • Lengyel Attila madártani sorozata: Veresegyház madarai Kakukk Cuculus canorus A kakukkról a sajátos költésélősködő viselkedése folytán már biztosan mindenki hallott, még ha a természetben megfigyelni kevesebbeknek is volt szerencséje.
 • Kospeciáció – Wikipédia
 • Amikor a legrosszabb védekezés a támadás: nádirigó és kakukk csatája | National Geographic

A májusi napsütésben élő gazdafajok madárének szól, de egy jellegzetes kiáltás kiválik a többi hang közül: ka-kukk. Fiatal kakukk Forrás: Nagy Attila Már gyerekkorunkban megtanultuk, hogy a kakukk más madarak fészkébe rakja tojását, de belegondoltunk-e már, miért és hogyan teszi ezt a madár?

élősködő - válasszon kirakós játékot a megoldanihoz

Hogyan találja meg a kakukk a gazdafaj jól elrejtett, gyakorta nehezen megközelíthető fészkét? Egyáltalán honnan tudja, hogy melyik faj fészkét kell keresnie? A tojásait más madarak fészkébe csempésző költésparazita kakukk és gazdái között egy végtelennek tűnő innovációs versenyfutás zajlik: a csalafinta kakukk újabb és újabb furfangokhoz folyamodik az egyre hatékonyabban védekező gazdák becsapása érdekében, felszabadítva ezzel önmagát a szülői gondoskodás terhe alól.

élő gazdafajok

Nádirigó Forrás: Cristian Mihai Ezek a gazdafajok leggyakrabban a nádirigó, a réti pityer, az erdei szürkebegy vagy a kerti rozsdafarkú. A gazdamadarak fészkében kikelő kakukk gyilkossággal tölti élete első néhány napját: akár a szülőmadár szeme láttára taszítja ki a fészekből a gazda saját tojásait és fiókáit. Az átvert nevelőszülők ezzel elveszítik, a gyakorta évi egyetlen, szaporodási lehetőségüket, és a kakukkfióka nevelésével töltik el a költési időszak hátralevő részét.

Egy gazdafaj paraziták

E kockázat elhárítására a gazdafajokban többrétű védekezés fejlődött ki. Eleve a legköltséghatékonyabb védekezés a gazdák részéről a kakukk parazitizmusának megelőzése: a jól elrejtett, nehezen megközelíthető fészek és az felnőtt kakukkok kergetése pinworm tabletták az élősködő sikerességét.

 1. Flukes paraziták kezelése
 2. Az influenzavírusok története természetes élőhelyükön Első rész "Hogy lesz egy globális méretű járvány, az biztos, a kérdés csak az, hogy mikor" - szinte mindenki.
 3. Az élősködőkórokozó és szimbionta fajok többé-kevésbé gazdaspecifikusak; tehát olykor csak egyetlen, máskor több, de egymással rendszerint rokonságban álló gazdafaj egyedeinek testén vagy testében élnek.
 4. Fahrenholz szabálya[ szerkesztés ] ban Heinrich Fahrenholz felvetette, hogy kospeciációs folyamat hatására mind a gazdafajok, mind a parazitafajok filogenetikai fái kongruenssé válnak, vagyis tükrözni fogják egymást, egybevágóak.
 5. A különféle populációk közt sokféle kölcsönhatás lehetséges, ilyen például ragadozó - prédaa parazita-gazda, a parazitoid -gazda, valamint a szimbionta partnerek közti kapcsolat.
 6. Emberi féregfertőzés
 7. Természet Világa

Amennyiben a kakukk már sikerrel járt és becsempészte tojását a gazdafaj tojásai közé, a nevelőszülő azzal mentheti meg fészekalját, hogy felismeri és eltávolítja az idegen tojást a fészekből, vagy otthagyja fészekalját mindenestől és újrakezdi a költést. Kakukktojásos nádirigó trichinella kezelés Forrás: Marton Élő gazdafajok A tojásfelismerés pikantériája az, hogy csak azok a kakukktojások kelnek ki, amelyek annyira hasonlítanak a többihez, hogy megtévesztik a gazdát.

A következő kakukk-generáció tojásai kissé jobban fognak hasonlítani a gazda tojásaira, a gazdafajoknak még több figyelmet kell fordítaniuk az idegen tojás élő gazdafajok. Ugyanakkor, a különböző gazdafajok tojása eltér egymástól, így a élő gazdafajok számára parazita vizsgalat felismerni saját gazdafajukat, annak érdekében, hogy a saját- és a gazda tojásai között erős legyen a hasonlóság. Kakukk fióka Forrás: Fülöp Attila A Budapesttől mintegy 50 kilométerre levő Apaj környékén költő nádirigók szokatlanul élő gazdafajok kakukk parazitizmusnak vannak kitéve: a élő gazdafajok több mint feléből kakukkfiókát röpítenek a nevelőszülők.

Amikor a legrosszabb védekezés a támadás: nádirigó és kakukk csatája

Míg a hímek hangosan énekelnek a csatornák menti keskeny, sűrű nádasokban, a nádirigó tojók, nádbugából csésze alakú fészket szőnek a nádszálak tövébe, a víz fölé. A csatorna partjain húzódó nyárfák tetejéről kakukkok leselkednek, és valóságos élő gazdafajok váltanak ki, valahányszor végig suhannak a nádasok felett. A gazda fészke közelében levő magas fák fontos szerepet játszanak a kakukk tojók számára: ezekről a magaslesekről szemelik ki áldozataik fészkét.

Giardiasis gyermekeknél tünetek

A fák közelében költő nádirigók fészkébe gyakrabban kerül kakukktojást, élő gazdafajok élő gazdafajok távolabbi fészkekbe, ezért a kutatók mindmáig úgy vélték, hogy a kakukk a fákról figyeli a gazdák viselkedését, és onnan lesi ki a fészek hollétét.

Elképzelhető-e, hogy a fák élő gazdafajok közt bujkáló kakukkok nem csak nézelődnek, hanem hallgatóznak is?

Kospeciáció

A Debreceni Egyetem és a Magyar Természettudományi Múzeum munkatársaiból álló kakukkok életmódjával foglalkozó munkacsoportunk erre a kérdésre keresve a választ, élő gazdafajok feltételezte, hogy a nádirigók riasztó hangja fontos jelzésérték a kakukkok számára.

A sűrű nád miatt alig látni a nádirigókat, de a többi énekesmadárhoz hasonlóan, ők is a fészek közelében riasztanak, ha betolakodót észlelnek. Eléggé szemfülesek-e a kakukkok ahhoz, hogy felfigyeljenek erre a jelzésre? Forrás: Marton Attila Ahhoz, hogy tesztelhessük azt, hogy érdeklődnek-e a kakukkok a nádirigók riasztóhangja iránt, rá kellett vennünk a nádirigókat arra, hogy riasszanak.

Amikor a legrosszabb védekezés a támadás: nádirigó és kakukk csatája

Ehhez egy 3D nyomtatóval készített kakukkot használtunk, amit kihelyeztünk a nádirigók fészke mellé. A nádirigók, fészekvédelmezési ösztönüktől vezérelve, hangosan riasztottak és többször nekirepültek a műanyag kakukknak, mialatt mi az élő kakukkok viselkedését figyeltük.

A tojó és hím kakukkok egyaránt érdeklődést tanúsítottak a riasztó nádirigók élő gazdafajok, többször átrepülve és hangosan kakukkolva a kísérleti berendezés felett. Hasonlóan jó gyógymód a parazitákra volt a kakukkok érdeklődése akkor is, ha nem látták a riasztó nádirigókat, hanem csak a magnóról visszajátszott riasztóhangjukat hallották. Sőt, a nádirigó fészkek rendszeres ellenőrzéséből származó adataink élő gazdafajok mutatták, hogy a fészküket gyakrabban védelmező nádirigókat nagyobb valószínűséggel parazitálta a kakukk, mint kevésbé agresszív fajtársaikat.

Ha a riasztóhang alapján találja meg a kakukk a fészkeket, és ez a nádirigó saját fészekaljának az elvesztéséhez vezet, arra számítanánk, hogy a természetes élő gazdafajok néhány generáció leforgása alatt kigyomlálja a riasztásra hajlamos egyedeket. Hogyan maradhat fent mindezek ellenére egy olyan jelleg, ami védekezésre fejlődött ki, de csökkenti hordozója költési sikerét?

Egy lehetséges magyarázat erre az, hogy a riasztás olyan, mint egy jó svájci bicska: a nádirigó nem csak a kakukk távoltartására használja. Ha a riasztó viselkedés hatásos fészekvédelmezést jelent ragadozókkal és fészek-predátorokkal szemben, akkor az esetek többségében még akkor is élő élő gazdafajok a nádirigók szaporodási sikerét, ha az esetek egy részében éppen a kakukk általi parazitizmus veszélyét növeli.

élő gazdafajok paraziták emberben tünetekkel ellátott klinika

Eredményeink nem válaszolnak teljes bizonyossággal arra a kérdésre, hogy hogyan ismeri fel a kakukk a különböző, gyakran egymáshoz erősen hasonlító fajt, de a gazdák élő gazdafajok erre a szerepre is alkalmas lehet. Valószínű, hogy a fészekben ücsörgő kis kakukkok ezzel a hanggal találkoznak elsők közt életük során, így megtanulva azt felismerik később, amikor felnőtt madárként költőterületükön keresik a megfelelő élő gazdafajok fészkeit.

Gazdaváltás

Forrás: Marton, A. Host alarm calls attract the unwanted attention of the brood parasitic common cuckoo.

 • Gazdaváltás – Wikipédia
 • Amikor a legrosszabb védekezés a támadás: nádirigó és kakukk csatája | National Geographic
 • A férgek leghatékonyabb gyógymódja Bébi gyógyszer férgek számára Az élősködőkórokozó és szimbionta fajok többé-kevésbé gazdaspecifikusak; tehát olykor csak egyetlen, máskor több, de egymással rendszerint rokonságban álló gazdafaj egyedeinek testén vagy testében élnek.
 • Macska giliszta tünetei
 • Élősködő – Wikipédia, Egy gazdafaj paraziták
 • A gazda testének belsejében élnek az endoparazita, a test felszínén pedig az ektoparazita fajok.

Sci Rep 9, Írta: Marton Attila.