Protozoai paraziták, Parazitás betegségek | Kutyatár | Kézikönyvtár


Veszélyes vonzalom - egy parazita miatt -  0 hozzászólás Veszélyes vonzalom - egy parazita miatt A parazita nemcsak táplálékforrásnak használja gazdáját. Több példa is ismert arra, hogy egy parazita képes úgy manipulálni a gazdája viselkedését, hogy abból előnye származzon.

protozoai paraziták

A Stanford Egyetem kutatóinak vizsgálata szerint egy protozoa, mely többek között embereket is fertőz, meglehetősen bizarr irányban változtatja meg a hím patkányok viselkedését, a rágcsálók mintegy felkínálják magukat a macskáknak vacsorára. A Toxoplasma gondii egy világszerte elterjedt, egysejtű, obligát parazita, protozoai paraziták képes bejutni bármely melegvérű gerinces központi idegrendszerébe.

Chagas-kór

Itt ivartalanul szaporodik, ivarosan csak a végleges gazdájában, a macskafélékben, azoknak is protozoai paraziták vékonybelében.

Így a parazita számára kulcsfontosságú, hogy egy macskaféle protozoai paraziták jusson. Ezért ha rá tudja venni a köztigazdáját, hogy olyan helyzetbe hozza magát, hogy egy ilyen ragadozó megegye, azzal igencsak jól jár.

Az egészséges patkányok félnek a macskaféléktől, a macskák szaga gyors, öröklött és sztereotipizált védekező reakciót vált ki belőlük, mely feltehetően a predáció evolúciós nyomására alakult ki.

Mi a giardiasis?

A Toxoplasma gondii parazitával fertőzött patkányok azonban láthatóan elvesztik félelmüket a macskafélékkel szemben, ugyanakkor más ragadozókkal szemben nem. Már évek óta ismert a kutatók előtt, hogy a Toxoplasma manipulálja a patkányok viselkedését.

Intestinal parasitic protozoa,(Clear overview)

Számos példa van erre a jelenségre a rovarok körében is. Az azonban már rejtély, hogy a I giardini di ninfa ristoranti. Robert Sapolsky professzor kutatócsoportja, melynek House is a tagja, korábban megállapította, hogy a parazita megfertőzi az egész agyat, és ott cisztákat képez, ezek azonban a protozoai paraziták rendszert részesítik előnyben, mely a különböző érzelmi állapotokkal protozoai paraziták kapcsolatban.

A giardiasis előfordulása

House-t az érdekelte, hogy befolyásolja a parazita a limbikus rendszert, így egy kísérlet sorozatot végzett egészséges és Toxoplasmával fertőzött patkányokkal. Mindkét állatcsoport 20 percig volt kitéve egy vörös hiúz vizeletével átitatott rongy illetve párzásra kész, ám fallal elválasztott nőstény szagának.

 1. Hasonló előadás Bővebben Az előadások a következő témára: "
 2. A kór vérátömlesztésszervátültetésparazitákkal fertőzött étel fogyasztása, és anyáról a magzatra által is terjedhet.
 3. Giardiasis tünetei és kezelése - HáziPatika
 4. Diéta hasmenés idejére A fertőzés kiváltó oka a Giardia lamblia újabb nevén Giardia intestinalis nevű egysejtű, amely jellemzően víz vagy szennyezett élelmiszer közvetítésével jut be az emberi szervezetbe.

A kísérlet során a fertőzött patkányok nem futottak el, amikor megszagolták a hiúz vizeletet, hanem úgy tűnt vonzódnak hozzá, hosszabb ideig vizsgálták, mintha csak véletlenül tették volna.

Azután a kutató protozoai paraziták módszerrel vizsgálta egy olyan gén kifejeződését a patkányok agyának szöveteiben, ami protozoai paraziták idegi aktivitást jelzi. Az amygdala és a hypothalamus különböző részeit tanulmányozta, melyek az öröklött reproduktív, illetve az öröklött védekezési válaszban részt vesznek.

szamitogepes fergek jellemzoi gyógyszer emberi paraziták számára

A védekezési és a reproduktív útvonal ugyan funkciójában eltér, azok a struktúrák, melyek alkotják őket, anatómiailag egymás közelében helyezkednek el. Egészséges hím patkányokban a macska vizelet a védekezési útvonalat aktiválta.

Chagas-kór – Wikipédia

Fertőzött patkányokban a vizelet szaga a védekezési útvonal mellett a reproduktív útvonalban is aktivitást váltott ki, méghozzá akkora mértékben, mint a nőstény szaga. Ám ez nem jelenti azt, hogy a hím patkányok ugyanolyan vonzónak találnák a hiúzokat, mint a nőstény patkányokat.

A paraziták a macska ürülékkel távoznak, feltehetően így fertőződnek meg a patkányok.

 • Giardien mensch gefahrlich
 • Veszélyes vonzalom - egy parazita miatt
 • Féregpete- és protozoonvizsgálat | Lab Tests Online-HU
 • Paraziták: Típusok, megelőzés és kezelés - Sanicat
 • Parazitás betegségek | Kutyatár | Kézikönyvtár
 • Egészség Higiénia és Ápolás Paraziták: Típusok, megelőzés és kezelés Már a második-harmadik hét után fontos, hogy a cicák átessenek a féregtelenítésen és a bolhátlanításon, hogy megszabaduljanak az emésztőrendszerben vagy a bundájukban esetleg megbújó, különféle típusú baktériumoktól, lárváktól, bolháktól és tetvektől.
 • Teljes szövegű keresés Parazitás betegségek A parazita egy másik élőlényen vagy élőlényben, annak kárára élősködik.
 • Giardia gatto terapia

A patkányok közismerten nagyon kíváncsiak, majdnem mindent megízlelnek, amivel érintkezésbe kerülnek. A Toxoplasma gyakran fordul elő a trágyában, és gyakorlatilag bármilyen emlőst megfertőzhet.

kis fehér férgek egy gyermekben

Ez a vizsgálat azért is érdekes, mivel Toxoplasma fertőzés embereknél nagyon gyakori, a világ emberi népességének hozzávetőleg egyharmada fertőzött. Az emberek akkor kapják meg a parazitát, mikor nyers húst esznek meg, vagy mikor macska ürülékkel kerülnek kapcsolatba. A legtöbb emberre nem jelent veszélyt, általában protozoai paraziták vagy enyhe influenzaszerű tünetekkel jár. Azonban végzetes lehet olyan embereknél, akik immunrendszere meggyengült, az AIDS-betegek gyakran ebbe a protozoai paraziták halnak bele.

Paraziták: Típusok, megelőzés és kezelés

Várandós magzatát is veszélyeztetheti, ha egy kismama protozoai paraziták korai szakaszában esik át a fertőzésen életében először. Az első fertőzés által kiváltott különösen heves immunválasz a magzatot is károsítja.

protozoai paraziták

Ezért a várandós anyáknak nem tanácsos takarítani macskák almos dobozát. A Toxoplasma az emberi magatartást is befolyásolhatja. Egyes tanulmányok szerint a toxoplazmózis megváltoztatja az emberek személyiségét, például férfiaknál megnöveli a társadalmi elvárásoknak való megfelelés kényszerét. Egy másik vizsgálat szerint fertőzött emberek nagyobb arányban okoznak balesetet, melyben meghalnak, mint a nem fertőzöttek.

Protozoai paraziták felmerült annak a gyanúja, hogy Toxoplasma fertőzésnek szerepe lehet néhány gyakori pszichés betegség, például a skizofrénia és a depresszió kialakulásában. Félünk és protozoai paraziták dolgokhoz — ugyanazon az áramkörön. Forrás: Patrick K. Medicina, Budapest. Science Daily, Duleba Mónika.