Tojótyúkok féregtelenítése. Keresés űrlap


A tyúkok aszkaridiózisa Miben betegedhetett meg, s mit lehet tenni a meggyógyításáért?

a paraziták kezelése az emberi testben

A peték a gyomorba kerülnek, ahol lebomlik a peteburok, a kiszabaduló peték pedig átvándorolnak a vékonybélbe, s ott megtelepednek. A petékből kifejlődnek a lárvák, azokból pedig a felnőtt alakok, melyek elérhetik a cm hosszúságot is.

tojótyúkok féregtelenítése

A férgek azzal károsítják a tyúk szervezetét, hogy elszívják a táplálékot, megsértik a bélcsatorna falát, miáltal ott seb keletkezik, mely elfertőződhet, az élettevékenysége során kibocsátott anyagcsere-végtermékek pedig toxinokkal mérgezik a gazdaállatot, s megbomlik az emésztőrendszer normális működése.

S ha nem kezeljük idejében a baromfit, akkor akár az is megtörténhet, hogy a nagymértékben elszaporodott élősködők teljesen elzárják a vékonybelet, a tojótyúkok féregtelenítése fala átszakad, a tyúk pedig elpusztul. Megjegyezném: mivel a csirkék hajlamosabbak a betegségre, és gyengébb a szervezetük, hamarabb tojótyúkok féregtelenítése, mint a felnőtt egyedek.

tojótyúkok féregtelenítése pinworm paraziták, hogyan lehet megszabadulni

A taréjuk elveszti sötétvörös színét, és szürkésfehérré válik. A székletük felváltva vagy egészen tojótyúkok féregtelenítése, vagy elég híg és véres. A kezelés bélfergesseg jelei gyerekeknel piperozin vagy hilner féregtelenítőt kell az állatorvos által megadott dózisban belekeverni a baromfi eleségébe vagy — tojótyúkok féregtelenítése már nem eszik — az ivóvizébe, két napig naponta egyszer, reggel, s ha vízbe kevertük a féregtelenítőt, s a tyúk azt megitta, utána öntsünk tiszta vizet az itatójába.

helminták, melyek a tünetek

Mielőtt az új csirkeállományt beengedjük a tyúkólba, az idősebb egyedek tojótyúkok féregtelenítése, féregteleníteni kell a fiatal baromfikat, s két-három havonta féregteleníteni kell az összes szárnyast, ami kiváltképp a csirkék esetében fontos, mert ők érzékenyebbek.

Fertőtlenítőszerekkel — fenololdattal vagy felmelegített vízben feloldott klórmésszel — negyedévente le tojótyúkok féregtelenítése locsolni a csirkekifutót, s javasoljuk, hogy a felnőtt tyúkok által használt területet is fertőtlenítsék. Ugyancsak negyedévente ki is kell takarítani a területeket.

helmint hordozók

Lajos Mihály.